Zwangerschapsdiabetes en de suikertest

Zwangerschapsdiabetes komt meestal in de tweede helft van de zwangerschap voor. Dit is het geval bij 5 tot 20% van de zwangerschappen.

zwangerschapsdiabetes_pretechocentrum

Wat is zwangerschapsdiabetes precies?

Bij zwangerschapsdiabetes worden abnormaal hoge bloedsuikerwaarden vastgesteld tijdens de zwangerschap.

Vooral voorbij 20 weken zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat de baby zich goed kan ontwikkelen. Deze hormonen gaan echter ook de werking van insuline verstoren. Onze spieren hebben suiker nodig en daarom is suiker de brandstof van ons lichaam. Insuline zorgt ervoor dat suiker kan worden opgenomen in onze spieren.

Er is dus heel wat insuline nodig om te zorgen dat onze bloedsuikerwaarden niet te hoog worden. Net dit lukt niet bij iemand met zwangerschapsdiabetes. De bloedsuikerwaarden lopen dus op wat heel wat risico’s inhoudt op korte en lange termijn voor moeder en kind.

Sommige vrouwen hebben meer kans op zwangerschapsdiabetes

Korte suikertest = Glucose challenge test (GCT)

De bloedsuikerspiegel wordt gemeten 1 uur na het drinken van een suikeroplossing. Dit gebeurt via bloedafname, maar hiervoor hoef je niet nuchter te zijn. Deze test kan dus op elk tijdstip van de dag gebeuren.

suikertest-glucose-pretechocentrum

Indien de korte suikertest afwijkend is kan dit wijzen op mogelijke zwangerschapsdiabetes en moet een uitgebreidere suikertest uitsluitsel geven.

Uitgebreide ‘lange’ suikertest = Orale glucosetoleratietest (OGGT)

Bij een verhoogde challenge test moet een OGGT (orale glucosetoleratietest) uitgevoerd worden. Hiervoor moet je wel nuchter zijn en wordt op 3 of 4 tijdstippen een bloedafname ingepland.
De eerste bloedafname is steeds een nuchtere bloedafname. De tweede bloedafname gebeurt precies 1 uur na het drinken van de suikeroplossing, de derde en eventueel de vierde (afhankelijk van voorschrift van de arts) na respectievelijk 2 en 3 uur na het drinken van de suikeroplossing. Tussen de bloedafnames mag u enkel water drinken en moet u ter plaatse blijven en zich rustig houden.

zwangerschapsdiabetes-pretechocentrum

Wat nu?

Hierbij krijg je zeker individueel advies i.v.m.:

Over zwangerschapsdiabetes en de suikertest

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Stuur ons een bericht