fbpx

Zwangerschapsdiabetes en de suikertest

Zwangerschapsdiabetes komt meestal in de tweede helft van de zwangerschap voor. Dit is het geval bij 5 tot 20% van de zwangerschappen.

zwangerschapsdiabetes_pretechocentrum

Wat is zwangerschapsdiabetes precies?

Bij zwangerschapsdiabetes worden abnormaal hoge bloedsuikerwaarden vastgesteld tijdens de zwangerschap.

Vooral voorbij 20 weken zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat de baby zich goed kan ontwikkelen. Deze hormonen gaan echter ook de werking van insuline verstoren. Onze spieren hebben suiker nodig en daarom is suiker de brandstof van ons lichaam. Insuline zorgt ervoor dat suiker kan worden opgenomen in onze spieren.

Er is dus heel wat insuline nodig om te zorgen dat onze bloedsuikerwaarden niet te hoog worden. Net dit lukt niet bij iemand met zwangerschapsdiabetes. De bloedsuikerwaarden lopen dus op wat heel wat risico’s inhoudt op korte en lange termijn voor moeder en kind.

 • Gelukkig kan zwangerschapsdiabetes makkelijk opgespoord worden via een suikertest. Hiervoor kan je langskomen in het privé prikcentrum van Betamedics.

Sommige vrouwen hebben meer kans op zwangerschapsdiabetes

 • Familiaal belast: een van de ouders, broers of zussen heeft diabetes type 2
 • Bij een BMI > 25
 • Vanaf 30 jaar heb je elk jaar 4% meer kans op zwangerschapsdiabetes
 • Tijdens jouw vorige zwangerschap had je ook zwangerschapsdiabetes
 • Kinderen met een hoog geboortegewicht (boven 4,5 kg)
 • Jouw eigen geboortegewicht was zeer hoog of zeer laag

Korte suikertest = Glucose challenge test (GCT)

De bloedsuikerspiegel wordt gemeten 1 uur na het drinken van een suikeroplossing. Dit gebeurt via bloedafname, maar hiervoor hoef je niet nuchter te zijn. Deze test kan dus op elk tijdstip van de dag gebeuren.

suikertest-glucose-pretechocentrum
 • Kom langs in ons privé prikcentrum en wees welkom in onze aangename wachtzaal.

Indien de korte suikertest afwijkend is kan dit wijzen op mogelijke zwangerschapsdiabetes en moet een uitgebreidere suikertest uitsluitsel geven.

Uitgebreide ‘lange’ suikertest = Orale glucosetoleratietest (OGGT)

Bij een verhoogde challenge test moet een OGGT (orale glucosetoleratietest) uitgevoerd worden. Hiervoor moet je wel nuchter zijn en wordt op 3 of 4 tijdstippen een bloedafname ingepland.
De eerste bloedafname is steeds een nuchtere bloedafname. De tweede bloedafname gebeurt precies 1 uur na het drinken van de suikeroplossing, de derde en eventueel de vierde (afhankelijk van voorschrift van de arts) na respectievelijk 2 en 3 uur na het drinken van de suikeroplossing. Tussen de bloedafnames mag u enkel water drinken en moet u ter plaatse blijven en zich rustig houden.

zwangerschapsdiabetes-pretechocentrum

Wat nu?

 • Als de diagnose van zwangerschapsdiabetes gesteld is, bespreek je best met jouw arts en gynaecoloog welke behandeling de beste oplossing is voor jou.

Hierbij krijg je zeker individueel advies i.v.m.:

 • Bewegen: bv. elke dag een stevige wandeling
 • Voeding: snelwerkende suikers beperken om hoge suikerpieken te vermijden. Voorbeelden van snelle suikers: frisdranken, gesuikerde melkproducten, chocolade, snoep, fruitsap, honing, …
 • Meten van glycemie via vingerprik: meerdere keren per dag suikergehalte meten. Indien de doelen niet behaald worden kan diabeteseducator overwegen om insuline op te starten. Uiteraard volgt dan elke week een grondige opvolging.
 • Opvolgen na de bevalling: via een nieuwe suikertest om een permanente vorm van (pre)diabetes op te sporen. Dit kan tot 24 weken na de bevalling indien je eerst kiest om borstvoeding te geven.
Over zwangerschapsdiabetes en de suikertest

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Stuur ons een bericht