De NIPT: wat, wanneer en hoe?

Hoorde je al van de NIPT? De Niet-Invasieve Prenatale Test dient om o.a. het downsyndroom op te sporen bij ongeboren baby’s. Maar hoe gebeurt dat, wanneer kun je dat laten doen en is dat veilig & betrouwbaar?

Wat is de NIPT-test?

De Niet-Invasieve Prenatale Test of NIPT is een screeningtest die nagaat of een ongeboren baby o.a. trisomie 21 (syndroom van Down), trisomie 13 (syndroom van Patau) of trisomie 18 (syndroom van Edwards) heeft, door het DNA van de baby in het bloed van de moeder te analyseren. Dat gebeurt met een gewone bloedafname. 

Zijn er veel fragmenten van chromosoom 21, 13 of 18 aanwezig, dan is er een grote kans dat het kindje het betreffende syndroom heeft. 

Wanneer kan je de NIPT laten uitvoeren?

De bloedafname gebeurt vanaf de 12de week van de zwangerschap. Ongeveer 2 weken daarna krijg je het resultaat.

Is de NIPT veilig?

De troef van de NIPT is net dat het een bloedafname en dus een niet-invasieve test is. Dit betekent dat er geen instrumenten worden ingebracht en er dus geen enkel risico is voor de moeder. 

Is de test betrouwbaar?

De NIPT biedt meer dan 99 % zekerheid. Op 100 baby’s met het downsyndroom spoort de test er minstens 99 op. In minder dan 1 procent van de gevallen geeft de test aan dat de baby het syndroom van Down heeft, terwijl dat niet zo is. 

We kunnen dus pas een betrouwbare diagnose stellen na een vruchtwaterpunctie (vlokkentest). Als u de zwangerschap zou willen afbreken, is dat onderzoek noodzakelijk.

pretechocentrum.be_gezonde voeding zwangerschap

Kan iedereen een NIPT laten uitvoeren?

In principe kan iedereen een NIPT laten uitvoeren. Vanaf 12 weken zwangerschap kan je een voorschrift krijgen via de gynaecoloog of huisarts.

Wat als de NIPT positief is?

Wanneer je te horen krijgt dat je baby waarschijnlijk één van de syndromen heeft, heb je in de eerste plaats nood aan steun. In je omgeving vind je zeker medische professionals om je te helpen. Maar er bestaan ook speciale organisaties waar je terecht kan met al je vragen. Ze steunen en begeleiden tijdens de zwangerschap en in de jaren daarna. 

Hoeveel kost de NIPT?

De test wordt terugbetaald door het ziekenfonds. Het remgeld – het bedrag dat de patiënt zelf betaalt – bedraagt 8,68 euro. Daar komen ook nog de kosten bij van de consultatie gynaecologie en van de 1ste trimester echografie.

De NIPT: wat, wanneer en hoe?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Stuur ons een bericht